Makanan Yang Pesakit Kencing Manis Perlu Elakkan

Para penderita penyakit diabetes atau kencing manis akan sangat penting untuk memperhatikan semua makanan yang masuk kedalam tubuh, hal ini bertujuan agar penderita dapat mengatur gula atau glukosa di dalam darah secara lebih efektif.

Ini kerana jika semua makanan diambil secara bebas maka akan menimbulkan kadar gula dalam darah menjadi meningkat secara mendadak sehingga menyebabkan penyakit diabetes menjadi parah.

Untuk menjaga makanan yang diambil, penderita penyakit ini diharapkan mematuhi pantangan makanan tertentu.

Cuma yang menjadi isu, apakah makanan yang tidak diperbolehkan penderita diabetes?

Berikut merupakan bebrapa pantang utama dalam hal makanan untuk penderita penyakit gula darah yang wajib dihindari dan ini juga baik untuk anak-anak anda dirumah agar terhindar dari diabetes sejak dini

 

1. Makanan Berasaskan Gandum

Antara makanan utama pesakit kencing manis perlu elakkan adalah makanan yang berasaskan tepung gandum seperti mi kuning, roti, biskut, dan kuih-muih.

Makanan ini semua mempunyai Glycemic Index (GI) yang tinggi.

Selain itu, makanan tersebut mengandung sejenis protein yang dinamakan gluten serta tinggi karbohidrat ringkas.

Pengambilan makanan yang tinggi gluten akan menyebabkan usus menjadi rosak lama kelamaan.

Pesakit kecing manis juga tidak digalakkan untuk mengambil banyak karbohidrat, kerana makanan tersebut dapat meningkatkan kadar glukosa atau gula dalam badan.

.

2. Makanan Berlemak Trans

Makanan yang banyak mengandung lemak memiliki tingkat kalori yang sangat tinggi, bukan hanya itu makanan berlemak juga memiliki kolesterol jahat yang sangat tinggi pula, kandungan tersebut tidak mampu diubah oleh hormon insulin menjadi energi, sehingga sangat tidak baik untuk konsumsi penderita diabetes.

Penambahan lemak trans di dalam diet harian menambahkan faktor risiko menjejaskan kesihatan yang sedia ada pada setiap individu.

Lemak trans terbukti mengurangkan paras HDL (kolesterol baik) dan meningkatkan paras LDL (kolesterol jahat). HDL merupakan faktor lemak yang paling tepat dalam meramal kebarangkalian seseorang individu untuk mendapat serangan jantung. Lebih rendah paras HDL, lebih tinggi kebarangkalian serangan jantung.

 

3. Beberapa Buah

Buah memang sangat berkhasiat untuk menjaga kesehatan tubuh kita, akan tetapi ada beberapa buah yang tidak boleh untuk diambil oleh pesakit kencing manis, buah tersebut seperti durian,  anggur, mangga dan nangka.

Ini kerana buah-buahn tersebut mengandung fruktosa dan sukrosa yang sangat tinggi. Jadi ianya tidak baik untuk pesakit kencing manis.

Kalau suka buah lebih baik makan 10 buah yang menyehatkan bagi badan dan sudah direkomendasikan oleh dokter.

6. Makanan Segera (fastfood)

Pantang makanan pengidap diabetes yang terakhir adalah makanan segera seperi maggi, burger, nugget, dan yang sewaktu dengannya.

Makanan-makanan ini jika anda tahu sebenarnya sangat tidak baik untuk tubuh, kerana mengandung banyak sekali bahan kimia, seperti pengawet, penambah rasa, pengental bahan warna, pewarnaan sintesis dan masih banyak lagi, kandungan tersebut jika terlalu banyak dikonsumsi oleh pemilik diabetes maka akan menyebabkan komplikasi penyakit lain seperti tumor, kanser, juga jantung.

Nah itulah beberapa contoh makanan pantang bagi pesakit diabetes yang wajib anda hindari

.Selain menghindari makanan tersebut anda juga harus mengamalakn pola hidup sehat, seperti olahraga rutin, diet dan masih banyak lagi.

Dengan begitu kadar gula dalam darah yang sempat naik dapat turun secara bertahap dan diabetes menjadi lebih baik.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Top